CSS Agresso: Talent reconegut des d’Holanda

CSS Agresso és la resultant de l’adquisició, a finals de 2006, del Centre de Càlcul de Sabadell (CSS), per part de la multinacional Unit 4 Agresso, de més de 5.000 treballadors, que cotitza a la Borsa d’Amsterdam.

El camí que ha dut el Centre de Càlcul de Sabadell a aquesta adquisició ha estat llarg i no exempt de moments de dificultat financera.
Innaugurat el 1964, ja fa qusi 44 anys aquest centre és emblemàtic en la innovació i el desenvolupament de software a Catalunya, i bona part dels que foren pioners de la informàtica al nostre país segueixen formant part de l’organització i, per tant, atorgant-li valor.

L’especialitat del CCS són les solucions avançades de gestió: ERPs, CRMs i CPMs. Tot i ser compatible, connectable i transportable, la tecnologia desenvolupada és pròpia, i així doncs ha requerit i segueix requereint importants inversions. Per aquest motiu, aquesta organització sempre ha comptat amb socis capitalistes.

Marc Marrugat,
Director Recursos Humans

735 treballadors, aprox. a l’Estat

Quan va néixer a mitjans dels anys 60, la Caixa d’Estalvis de Sabadell atorgava el necessari suport financer al projecte “Centre de Càlcul”. El Febrer de 1980 va vendre a CISI, empresa para-estatal del comissariat d’energia atòmica de França. L’any 1999, i fins a mitjans del 2000, van perdre’s els els accionistes de referència, i la direcció i els ocupats amb més antiguitats, recolzats per la Generalitat de Catalunya, van suportar el centre, fins a l’entrada de Jazztel, que va romandre fins que fa poc més de mig any Agresso Spain (amb seu a Granada i 200 treballadors) va interessar-se pel CSS, que aleshores comptava amb uns 500 treballadors.

 

Adquisició del Centre de Càlcul de Sabadell

El cost de la innovació i del desenvolupament de software

El valor de la tecnologia que es desenvolupa des de fa més de trenta anys està essent reconegut pels holandesos, i també pels anglesos, francesos i altres companys que ens van coneixent. Probablement esdevindrem el Centre d’Excel—lència de

producció de Software d’Europa de Unit 4 Agresso.

Versió validada i definitiva

Futur Centre d’Excel—lència Europeu de la multinacional

Periple inversor al CCS

Procés de consulta a empreses

Però no està clar que el peix petit es mengés el peix gran. Tot i la innauguració d’una seu a la Moraleja, a Madrid, el nucli directiu, de gestió, de producció i de R+D de CSS Agresso és a l’antiga seu de Barberà del Vallès del CCS. L’edifici del Polígon Santiga és prou gran i funcional, i està essent repintat del blau corporatiu que visibilitza l’estàtus de filial espanyola del grup Unit 4 Agresso.

La nova organització esdevinguda de la suma de Agresso España, SPAI i CCS s’estructura matricialment, del creuament d’unitats de negoci i de serveis, dos dels quals tenen una rellevança específica: la fàbrica de software i el Costumer Care. L’eix territorial contribueix a donar complexitat organitzativa, però alhora resulta essencial des d’un punt de vista comercial i de producció: les oficines es reperteixen a Bilbao, Castelló, Coruña, Granada, Madrid, Málaga, Sevilla, Valencia i Zaragoza.

La plantilla actual és de vora 735 persones. La filosofia de selecció i, en general, tota la política de recursos humans, tradicionalment ha fer prevaldre la disposició i habilitat analítica de les persones, per damunt de la seva especialització tècnica o en management. La majoria dels directius, gestors, consultors, tècnics, desenvolupadors i auxiliars que conformen l’empresa són, o bé llicenciats en informàtica a la UAB, o bé diplomats en ciències empresarials a Sabadell.

De tota manera, la filosofia de desenvolupament de personal sempre s’ha fonamentat en la idea que, en aquest sector punter, la formació es realitza sobretot a dins de l’empresa. Per aquest motiu la titulació específica no és una barrera d’entrada, i existeix un bon nombre de físics, matemàtics, etcètera, que amb els anys d’han especialitzat en desenvolupament de software. I, també per aquest motiu, els esforços de formació que es realitzen són importantíssims, fins al punt de considerar que les administracions públiques podrien desplegar més instruments de reconeixement fiscal, etcèra.

Cada any, sistemàticament, han entrat 12 titulats de l’autònoma i 2 becaris de formació professional residents al Vallès, perquè l’experiència ha demostrat que els 4 Km fins a la parada de la RENFE provoquen que els treballadors provinents de Barcelona deixin l’empresa, al—ludint problemes de transport.

Les dificultats per trobar personal d’alta qualificació al territori ja fa anys que, progressivament, s’arrosseguen. Aprofitant els recursos de l’antiga Agresso España, la nova filial ha trobat la seva particular resolució provisional d’aquest conflicte: ara per ara “importa” professionals de Granada, que estan encantats de les oportunitats que sel’s despleguen a Catalunya. La solució és provisional, perquè l’experiència explica que probablement només seran aqui uns anys, abans de tornar cap a Andalusia.